Oracle onder vuur met x86 hypervisor licentie

Burton Group Chris Wolf heeft een salvo in Oracle’s richting met betrekking tot haar x86 hypervisor licentiebeleid ontslagen. Dit is een lange uittreksel uit een veel meer in de diepte stuk maar het is noodzakelijk om te zien wat Chris zegt om de context te begrijpen (mijn cursivering van mij en excuses aan Chris voor het rippen van zo veel van zijn uitstekende post)

Oracle eist klanten die willen Oracle-producten in te zetten op x86 hypervisors om Oracle-software door fysieke server CPUs licentie. Stel dat je had twee Oracle Database VM’s (elk met twee virtuele CPU’s) die op een twee-node ESX cluster dat twee vier-socket servers gebruikt. Want het is mogelijk dat u een VM zou moeten op elk knooppunt, zou je nodig hebt om de aankoop van een licentie om de 8 in totaal sockets te dekken. Als u Oracle’s hypervisor liep, kon je een licentie door virtuele CPU, maar dit is alleen toegestaan ​​als u de VM vastmaken aan vaste CPU-cores met harde codering CPU bindingen. Je kan dat hier. Dit heeft een licht voordeel voor OVM te creëren ten opzichte van concurrerende producten, maar door het binden van een VM aan één of meer fysieke CPU-cores, moet je op te geven geavanceerde virtualisatie functionaliteit, zoals live migratie. Als ik ben met behulp van applicatie-level hoge beschikbaarheid, kan deze configuratie niet een groot probleem en zou op zijn beurt het voordeel van Oracle, maar het is verre van ideaal.

Oracle’s concurrenten in de databank arena toestaan ​​dat hun producten worden onder licentie van virtuele CPU zonder fysieke bindingen (zie het beleid van Microsoft en IBM ‘s), en dus moet Oracle. Op die manier kunt VM’s te verplaatsen over de fysieke infrastructuur die nodig is om IT-activiteiten te ondersteunen. Binding enterprise software licenties aan fysieke activa is een erfenis licentiemodel en Oracle is praktisch alleen in hun licentiebeleid.

strategie van Oracle met betrekking tot licentie is er een die ik eerder heb gezien. Oracle effectief belasten organisaties voor het uitvoeren van Oracle Database in een VM. In de meeste gevallen zullen organisaties moeten verhoogde licentiekosten te betalen. Dit beleid doet pijn van de klant, en naar mijn mening is een poging om adoptie marktkraam terwijl Oracle eindigt de bouw van haar eigen x86 virtualisatieplatform.

Oracle, het is tijd om alle x86 hypervisors te classificeren als “hard partitioneren.” Onze klanten zijn steeds meer inzet van enterprise applicaties op x86 virtualisatie hypervisors. Je zet ze in een moeilijke positie, en velen beschouwen de virtuele infrastructuur de basis voor hun cloud-architectuur. Sommige klanten hebben mij verteld dat ze overwegen nu vooruit met DB2 of SQL Server, omdat ze niet bereid zijn om een ​​boete te betalen aan Oracle draaien op elke x86-hypervisor. Op het einde, moeten onze klanten niet om die keuze te maken. Zij moeten de vrijheid om de applicaties die ze willen op het platform die ze willen lopen hebben. Deze licentie beleid van invloed is op de bottom line van onze klanten en kon uiteindelijk ook invloed op uw bottom line. Het moet niet dat komen. Laten we gewoon “rechts de verkeerde.” Bovendien, je “partitioneren” document dat softwarelicenties beschrijft voor virtuele omgevingen is voor het laatst bijgewerkt in januari 2008. In reactie op mijn vorige blog post, in staat om een ​​ondersteunend statement binnen twee dagen te herzien jou was. Hoe over het nemen van de tijd om een ​​licentiebeleid die duidelijk verouderd en plaatst een onnodige belasting van onze klanten te herzien?

Ik vroeg Oracle voor commentaar op de positie van Chris, maar ik heb een antwoord in de tijd voor dit bericht niet ontvangen.

Op de top van zijn post, Chris beschrijft het beleid als ‘oneerlijk.’ Dat is vrij hard, maar gezien hij vele malen heeft geprobeerd in de afgelopen dagen om enig gevoel uit het bedrijf te krijgen, moet het niet verwonderlijk dat hij gaat in het publieke domein. Ik zou verder gaan – dit is typisch Oracle en vertegenwoordiger van de verslaving van het bedrijf om te voldoen aan de Wall Street meesters ten koste van haar klanten. Wilt u een korting? Hoeveel meer software koopt u eerst en dan misschien kunnen we praten?

Het goede nieuws is dat er een industrie-analist is bereid om zijn hoofd te zetten boven de openbare borstwering, het probleem uit te leggen, er rekening mee dat klanten overwegen nog alternatieven is nog steeds bereid is om Oracle een ‘vrij uit de gevangenis’ kaart te geven. Als het kiest om te luisteren.

Een veel voorkomende thread onder mijn Onregelmatige collega’s kan het best omschreven worden als ‘vendor DNA.’ Net zoals sommigen van ons schudden onze hoofden op bepaalde van het reilen en zeilen bij SAP en IBM, hetzelfde geldt voor Oracle. Naarmate de tijd verstrijkt, zien we een groeiende kloof tussen de houding van de gevestigde spelers aan hun klanten en leveranciers in opkomst in de cloud computing-tijdperk. We zien een groeiende stroom van ontevredenheid bij de klanten waar het woord ‘support’ gemakkelijk kunnen worden vervangen door “belasting. ‘ Deze klanten vertrouwen steeds meer op de industrie commentatoren hun leveranciers centric posities aan te passen en uit te spreken als Chris heeft gedaan. Dit is niet de manier waarop het zou moeten zijn. Nu meer dan ooit, moeten leveranciers actief worden om klanten te helpen rijden waarde. Zelfs zo, de houding is begrijpelijk als je terug kunt kijken over een lange periode van succes en miljarden dollars in de bank. Het is hun DNA.

Zoals ik al eerder heb gezegd, dubbelcijferige marge van de aard Oracle beloften zijn niet duurzaam. de indruk van nikkel geven en gepingeld klanten in het proces is ondraaglijk. Het is veel beter om de klanten keuze, laat ze zien je eerlijk spelen of op een andere manier kijken als de markt beslist.

Klanten moeten erkennen dat, terwijl zij misschien niet gelijkwaardige partners in de machtsverhouding tussen henzelf en verkopers, ze manieren om hun stem te laten horen te hebben.

Even terzijde om dit, er rekening mee dat Chris positioneert Oracle als een cloud-speler. Bekijk deze ruimte.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen