Opera sluit zich aan bij Chrome en Safari in het gebruik van Webkit voor web-browsing

Opera, een webbrowser met een kleine, maar trouwe, kerngroep van 300 miljoen gebruikers, verraste iedereen toen ze uit haar Presto Web verplaatst rendering engine van de populaire open-source WebKit-engine. Webkit is het best bekend als Google’s Chrome en Apple’s Safari Web engine.

Web motoren zijn wat te nemen inhoud van webpagina’s zoals HTML-bestanden, en opmaak instructies, bijvoorbeeld Cascading Style Sheets (CSS), en te transformeren deze in de pagina die u op uw scherm. Zij zijn het hart van een webbrowser. Voor Opera, dit is niet minder dan een harttransplantatie.

Opera CTO Håkon Wium Lie legde uit dat, “Het is zinvoller om onze experts werken met de open-source gemeenschappen om een ​​verdere verbetering van WebKit en chroom, in plaats van het ontwikkelen van onze eigen rendering engine verder. Opera zal bijdragen aan de WebKit en Chromium projecten en we hebben al onze eerste set ingediend patches: multi-column layout te verbeteren “. Lie voegt toe: “De WebKit-engine is al erg goed, en we streven ernaar om deel te nemen waardoor het nog beter te maken. Het ondersteunt de normen die we de zorg over, en het heeft de prestaties die we nodig hebben.

Om buiten de ontwikkelaars van Opera, Bruce Lawson, een lead Opera ontwikkelaar, zei: “Toen we voor het eerst begonnen, in 1995, hadden we onze eigen rendering engine rollen om te kunnen concurreren tegen de Netscape en Internet Explorer aan webstandaarden te rijden, en dus het web naar voren. Toen we de spec die nu HTML5 heet gestart, ‘ons doel was een specificatie die sterk zou verbeteren van de interoperabiliteit op het web. ”

Lawson vervolgde: “De WebKit project heeft nu de aard van de standaarden ondersteunen dat we alleen konden dromen bij ons werk begon. In plaats van de aanwending van de middelen te dupliceren wat er al in WebKit geïmplementeerd, kunnen we ons richten op innovatie om een ​​betere browser te maken.”

Op een persoonlijke noot, Lawson legt uit: “Opera Presto motor was een middel om een ​​doel, een middel voor een kleine, Europese browser bedrijf om de dominantie van bedrijven die op dat moment, hoopte ‘winnen’ het web door middel van omhelzen te dagen, verlenging of blussen webstandaarden Presto gebleken dat het mogelijk was om een ​​betere browser terwijl ondersteunend standaarden Andere leveranciers hebben deze weg gevolgd,.. de wereld is veranderd.

Een andere reden, onuitgesproken door het team van Opera, is dat, de prestaties van Opera heeft geen gelijke tred gehouden met de andere browsers. Hoewel Opera is sneller het krijgen, het is niet in staat om gelijke tred te houden met IE, Firefox en Chrome zijn.

Veel Opera extensie ontwikkelaars zijn niet gastvrij deze verandering. John Resig, de decaan van Computer Science aan de Khan Academy, samengevat deze argumenten als: Een browser omschakeling naar WebKit zal resulteren in stagnatie. Dit helpt om WebKit een de facto standaard, bugs-en-alles te maken. Dit is van invloed op het vermogen van Opera aan de normen te beïnvloeden. En Opera omschakeling naar WebKit is een hellend vlak. Resig deze argumenten afgedaan als zijnde grotendeels irrelevant.

In het bijzonder, Resig merkte op dat “WebKit volledig en ondubbelzinnig heeft gewonnen mobile op dit punt. Ze zijn bijna de enige rendering engine gebruikt op de overgrote meerderheid van de mobiele browsers, waaronder de snel-to-switch Opera Mini / Mobile browsers ook. Er is geen reden zich zorgen te maken over een hellend vlak, is de helling al gleed naar beneden. opdat een andere browser relevant in de wereld van de mobiele telefoon om te blijven (wat, je moet toegeven, is in snel tempo de enige wereld waarin we leven) zij moeten houden functie pariteit met WebKit. ”

Toch voor programmeurs, zoals Opera vrijelijk toegeeft, zijn er enkele problemen. Terwijl webontwikkelaars geen zorgen helemaal Webkit al zo populair zal moeten – Opera belooft haar Opera extensie programmeurs dat zijn team is “werkt aan een conversie-tool die bestaande OEX extensies zal nemen en deze omzetten in een formaat dat kan worden gebruikt door chroom-gebaseerde Opera voor computers. Daarnaast zullen we bekering tutorials en documentatie te verstrekken, en we zullen hulp te bieden door middel van onze developer forums ook. Kortom, we blijven volledig toegewijd aan onze enthousiaste gemeenschap van ontwikkelaars en uitbreiding gebruikers, en we zullen ons best doen om de overgang zo soepel mogelijk te maken. ”

Eindgebruikers zullen ook geen zorgen te maken over de grondbeginselen van Web-functionaliteit. Aangezien de nieuwe Webkit-gebaseerde versies van Opera start de scheepvaart, maar zullen ze nodig hebben om hun Opera extensies bij te werken.

Dat gezegd hebbende, de gebruikers zijn niet blij met deze verandering. Terwijl sommige gebruikers zoiets als gezegd hebben “Geweldige beslissing van de Opera-team. Ik kijk uit naar het zien van de eerste WebKit-aangedreven Opera browser!” op de pagina Opera Web. Vaker, mensen kritiek op de beweging met opmerkingen zoals “Opera stopt concurrerende en begint met het ondersteunen van de krankzinnige WebKit monocultuur, dat is de oorzaak van de helft van de compatibiliteit problemen die we hebben” en “I love Opera omdat het zijn eigen groef ploegen, en is niet zomaar een ‘kloon’ browser. ” En, misschien wel de meest veelzeggende commentaar: “Waarom zou ik blijven gebruiken Opera, als het ziet eruit als een andere browser en nu fungeert ook als elke andere browser?

Dat is een goede vraag en een die Opera, als het wil vasthouden aan haar 300 miljoen gebruikers, moeten beantwoorden.

Opera gaat WebKit: Het draait allemaal om de prestaties

 verhalen

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Vergelijkingstest: Opera leidt in browser anti-phishing bescherming

Opera: iOS gedomineerd mobiele advertenties in Q3

Opera, Google uit te breiden zoeken deal voor twee jaar

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

gebruik Opera pieken tot 200 miljoen gebruikers per maand

Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september