Nvidia GeForce grafische updates, Tegra mobiele roadmaps

jaarlijkse GPU Technology Conference Nvidia’s (GTC), die deze week plaatsvindt in San Jose, is altijd geweest om de wereld te tonen hoe grafische processors zijn voor meer dan alleen het spelen van Titanfall. Met GPU’s nu op grote schaal gebruikt in supercomputers, energie-exploratie, life sciences en genomics, moleculaire dynamica en big data analytics, kunnen Nvidia geloofwaardig beweren dat het is uitgegroeid van een chip bedrijf om een ​​visuele computing onderneming.

Maar in de kern Nvidia ontwerpt nog steeds krachtige GPU’s en mobiele processors. In zijn openingstoespraak keynote, CEO Jen-Hsun Huang moderne technologie roadmap van het bedrijf – het toevoegen van een aantal nieuwe producten en het verwijderen van anderen – en kondigde nieuwe producten voor de PC en werkstation, mobiel en de cloud.

Nvidia maakte verschillende aankondigingen met betrekking tot haar core GeForce GPU’s. De eerste was een nieuwe high-end grafische kaart, de GeForce GTX Titan Z, met twee Kepler GPU’s (in totaal 5.760 CUDA cores) en 12GB geheugen in staat is 8 teraflops van de prestaties. De Titan Z, die kost $ 3000, is ontworpen voor “next-generation 5K en multi-monitor gaming”, aldus Nvidia.

De vervanger van Kepler is de Maxwell architectuur, die zal het bedrijf de eerste om Microsoft’s DirectX 12 graphics ondersteunen. In februari, Nvidia kondigt zijn eerste Maxwell GPU’s, de lagere-end GeForce GTX 750 (ongeveer $ 120 met 1 GB geheugen) en de GTX 750i ($ 150 met 2GB). Dit werd eerder deze maand door een mobiele familie, de GeForce 800M gevolgd.

Bij GTC, Nvidia aangekondigd een aantal details van de volgende GPU architectuur, die bekend staat als Pascal. Huang zei dat de compute mogelijkheden van GPU’s steeds terug zijn in handen van het systeem knelpunten. Hij merkte op dat een GPU heeft een geheugen bandbreedte tot 288GB per seconde (in de huidige GeForce GTX Titan), maar de CPU geheugen bandbreedte tot 60 GB per seconde en de PCI-Express bus kan slechts 16 GB per seconde verwerken. “Als we willen om de prestaties te verhogen, gaan we hebben deze knelpunten op te lossen,” zei Huang.

In de richting van dat doel, kondigde hij aan twee nieuwe GPU technologieën. De eerste, NVLink, is een nieuwe high-speed interconnect dat de bandbreedte tussen de CPU en GPU (en tussen meerdere GPU’s) zal toenemen met vijf tot 12 keer. De tweede is een nieuwe chip verpakking technologie die 3D stapels van DRAM-geheugenchips, die verband houden met through-silicon-vias (TSVs) plaatst in hetzelfde pakket met de GPU. Met deze verpakking technologie, Nvidia beweert dat het kan de geheugencapaciteit te verdubbelen, zorgen voor een “grote sprong” in het geheugen bandbreedte en verhoging van de energie-efficiëntie met maximaal vier keer.

Pascal zal de eerste zijn om deze twee technologieën te integreren. Het zal vijf tot 12 keer de bandbreedte van PCIe interconnect 3,0 en 2-4 maal de geheugencapaciteit en bandbreedte (een grafiek aangegeven zou leveren tot 1000 GB per seconde). Maar het zal slechts ongeveer een derde van de grootte van de huidige PCIe kaarten. Pascal zal ook unified geheugen met CUDA 6, wat betekent dat zowel de GPU en CPU in staat om gegevens die zijn opgeslagen in het geheugen voor betere systeemprestaties direct en snel toegang zal zijn. Gepland voor het schip in 2016, Pascal blijkbaar vervangt de Volta GPU met gestapelde DRAM dat Nvidia aangekondigd op GPU Technology Conference vorig jaar.

Net als alle andere Nvidia GPU’s, zal Pascal worden gebruikt voor gaming. Maar Huang benadrukt andere toepassingen, in het bijzonder machine learning voor het opsporen, het gezicht en gesture recognition, video search en analytics, spraakherkenning en vertaling, aanbeveling motoren, en imaging en zoeken. Adobe, Baidu, Yahoo’s Flickr, IBM, Netflix, Yandex behoren tot de bedrijven met behulp van GPU-versnelling om dit soort toepassingen mogelijk te maken.

Eerder dit jaar, op de Consumer Electronics Show, Nvidia Tegra kondigde de K1, die zijn eerste mobiele GPU die dezelfde Kepler architectuur maakt gebruik van zal zijn. De Tegra K1 beschikt over een aantal indrukwekkende specs: 192 CUDA cores, 328 gigaflops van macht, en vier keer betere energie-efficiëntie dan een ARM Cortex-A15, volgens Nvidia. Maar gezien het feit dat de huidige Tegra 4 en Tegra 4i hebben moeite om grote ontwerp overwinningen in smartphones en tablets te vinden, is de vraag welke toepassingen Tegra K1 zal worden gebruikt voor. Huang benadrukte embedded toepassingen zoals computer vision voor bestuurder assistentie-technologie.

Nvidia aangekondigd een development kit, genaamd de Jetson TK1, met de Tegra K1 GPU en VisionWorks SDK voor $ 192 (192 cores, get it?). De kit kan worden gebruikt voor ingebedde toepassingen voor rijhulpsystemen, computational fotografie, augmented reality en robotica te ontwikkelen. In een van de hoogtepunten van de keynote, een Audi A7 met het bedrijf zelf-rijden-technologie, reed zelf op het podium en rolde om te stoppen. Deze technologie zal worden aangedreven door een kleine computer in de kofferruimte met een upgradable; Nvidia Visual Computing Module (VCM), met een Tegra K1-chip, zei Huang.

Huang heeft aangekondigd dat de komende Tegra mobiele GPU, die bekend staat als Erista, zal worden gebaseerd op de Maxwell GPU architectuur en zal uiteraard leveren betere energie-efficiëntie en hogere prestaties. Huang voorzag niet veel details, maar zei gewoon “Ik zal je meer over vertellen als we dichterbij komen.” Erista is gepland voor ergens het schip in 2015, en zoals met GeForce GPU’s, vervangt (of duwt) de Parker SOC (system-on-chip). Aangekondigd op GTC vorig jaar, Parker aanbevolen Nvidia’s Denver CPU op basis van de ARMv8 64-bit instructieset en Maxwell graphics, en moest worden vervaardigd met behulp van een meer geavanceerde proces met 3D FinFET transistors. Het is niet duidelijk of Parker’s push-out heeft te maken met veranderingen in de productstrategie, vertragingen in de gieterij TSMC’s 16nm FinFET proces, of misschien een beetje van beide.

Er waren een paar andere productaankondigingen. De Iray Visual Computing Appliance (VCA) is een “rendering apparaat” met acht Kepler GPU’s (in totaal 23.040 kernen), 128 GB geheugen per GPU en geïntegreerde netwerken (10GbE en Infiniband). Het apparaat zorgt voor meer pk’s dan een typische werkstation (40 keer meer dan een Quadro K5000 werkstation) tot Nvidia Iray versnellen voor ray tracing fotorealistische 3D-ontwerpen van toepassingen zoals Dassault’s Catia, Autodesk 3ds Max en Maya en RTT’s Bunkspeed Drive. Honda’s R & D-groep wordt met behulp van een Iray VCA cluster met zijn RTT 3D-ontwerp tools waarmee u foto-realistische modellen te verlenen aan de auto-ontwerpen te verfijnen. Deze “virtuele prototyping” bespaart geld fabrikant en helpt hen producten te krijgen op de markt sneller. De Iray VCA zal deze zomer beginnen bij $ 50.000 beschikbaar.

Tenslotte Huang en Ben Fathi, VMWare’s Chief Technology Officer, heeft aangekondigd dat VMWare Horizon Desktop-as-a-Service platform Nvidia’s GRID ‘GPU in de cloud “zal gebruiken voor toepassingen die moeilijk te virtualiseren, omdat ze lage latency en gedetailleerde 3D-graphics nodig zijn. Nvidia heeft al een soortgelijke vGPU (virtuele GPU) samenwerking met Citrix. VMWare Horizon DaaS is verkrijgbaar bij één service provider (Navisite), maar de integratie met GRID zal niet uitrollen tot volgend jaar. Veel bedrijven maken al gebruik van VMWare’s server virtualisatie-technologie, maar nog niet uitgerold desktop virtualisatie vanwege de kosten of een slechte gebruikerservaring. Die problemen zijn opgelost en Nvidia zegt zijn vGPU technologie zal ondernemingen te verschuiven naar end-to-end virtualisatie.

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen